Contacteaza-ne: +40 766 530 307 | E-mail: contact@niuscooter.ro

preluat: avocat.net

Cu pasi mici, dar siguri, este foarte probabil ca din primavara sa puteti conduce scutere si motociclete de 125cc cu permisul de categorie B.

Zilele trecute, proiectul de lege care vizează modificarea Codului rutier astfel încât să permită, în anumite condiții, șoferilor cu categoria B să conducă și motociclete a reintrat în procedura de legiferare, fiind adoptat din nou, in data de 19 decembrie, la Camera Deputaților (decizională). Instituția prezidențială, unde legea ajunsese în vară pentru promulgare, a invocat un viciu de formă a acesteia, precum și neclarități referitoare la modul în care șoferii vor putea dovedi efectuarea orelor de pregătire care le dau dreptul să conducă motociclete de 125 centimetri cubi. Cele două Camere ale Parlamentului au reluat procesul legislativ și au modificat proiectul de lege conform solicitării Administrației prezidențiale.

Proiectul de lege ar urma să modifice Codul rutier astfel încât să permită posesorilor permiselor de conducere categoria B, care au cel puțin 24 de ani împliniți și o vechime a categoriei de cel puțin trei ani, să conducă motociclete de 125 cmc care au o putere maximă de 11kW (14.75 cai putere), cutie automată, dacă ”fac dovada, printr-o adeverință, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în acest sens în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule”. 

Legea, adoptată inițial de Parlament în 13 iunie 2023, se afla la promulgare, dar Președinția a cerut reexaminarea actului normativ și reluarea parcursului legislativ. În cererea de reexaminare, Președintele României arăta că extinderea dreptului de a conduce autovehicule, care face obiectul legii în discuție, a fost făcută prin modificarea eronată a primului alineat al articolului 24 din Codul rutier, articol care reglementează procedura de eliberare a permiselor de conducere. Or, în opinia instituției prezidențiale, ar fi trebuit modificat alineatul următor, care reglementeză dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

A doua obiecție a Președinției se referă la prevederea conform căreia conducătorul auto, pentru a putea conduce o motocicletă, trebuie să „facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”. Documentul care a retrimis legea în Parlament arată că ”este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică și dacă această dovadă trebuie deținută fizic și prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere”.

Prin urmare, în ședința din 19 decembrie 2023, deputații au adoptat un amendament care răspunde obiecțiunilor administrației prezidențiale, care prevede că ”adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate”. 

Asteptam ca aceasta lege sa fie promulgata si publicata in Monitorul Oficial.

Dupa promulgarea legii vei putea conduce scuterele electrice NIU NQI GTS PRO si Sport, dar si motocicleta electrica RQI cu permisul de categorie B. 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *